Program

Gábor Gadó – János Ávéd (HU)

20:00
Opus Jazz Club
Featuring:
  • Gábor Gadó - guitar
  • János Ávéd - saxophone
  • guests:
  • Éva Osztrosits - violin
  • Tamás Zétényi - cello

Franciaországban élő, nemzetközileg elismert gitárművészünk, Gadó Gábor ezúttal a magyar jazz középgenerációjának egyik legkiemelkedőbb szaxofonosával és zeneszerzőjével, Ávéd Jánossal közösen hozott létre új zenei matériát. Ahogy a 2018-ban a BMC Records gondozásában megjelent, Laurent Blondiau trombitással közös duólemeze, a nagysikerű Veil and Quintessence, úgy ez a szövet is a horizontális és vertikális zenei szálak szimbiózisaként jött létre.

„A gitár egy polifonikus hangszer és ezen belül is nekem egy vertikális zenei gondolkodás adatott. Tehát az én vertikumomhoz kell egy lineáris sík. Jancsival megismerkedtem, és egyrészt nagyon tetszett a lineáris szaxofonjátéka, másrészt ő tud vertikálisan gondolkodni. Egész máshova megy az improvizációi során és az írásban, ugyanis ő tud gitárra írni. Másrészt én nagyon szeretem a kamaraformációkat és ezen belül a duóformációt azért, mert rettenetesen nagy a tér” – nyilatkozta az Ávéd Jánossal közös anyag kapcsán Gadó Gábor. A Whispering Quiet Secrets into Hairy Ears című, megjelenés előtt álló lemezt ugyanakkor egyfajta áhitat lengi körül, amely mindkét szerző művészi alapállásában fellelhető.

Gadó Gábor szívesen nevezi a zenéjét fohásznak, Ávéd János saját szerzeményeibe pedig kódolva van a szándék, hogy hallgatói a saját gondolatainkon túljutva, a hangok között fellelhető isteni minőségeket, ha csak töredékességükben is, de meghallják. Közös zenei anyagukat gregorián dallamok, ortodox egyházi kórusok és Liszt-művek inspirálták, jóllehet, mindezek soha nem közvetlen utalásként bukkannak fel. Ahogy Franc Bergerot fogalmaz egy korábbi Gadó-lemez kapcsán: „Elsodor és kiforgat magunkból, oda juttat, ahol elveszítjük magunkat, és úgy elragad, hogy beleborzongunk”.

Fotó: Huszti István

This concert was supported, in line with the Government decree 1290/ 2020. (VI.5) related to cultural institutions, in order to ease the economic difficulties caused by the Covid19 pandemic.

Tickets are available for 1800 HUF on the spot, online at bmc.jegy.hu, and at InterTicket Jegypont partners across Hungary.

Table reservations are automatically added during ticket purchase.
For the best dining experience please arrive around 7pm.
We hold reservations until 8pm.

For more information, please call +36 1 216 7894

℗ BMC

2021 October 22 Friday