Program

Binder Trió – Bartók: Gyermekeknek

Lemezbemutató
20:00
Opus Jazz Club
Közreműködik:
  • Binder Károly - zongora
  • Fonay Tibor - nagybőgő
  • Benkó Ákos - dob

„Amikor a kezdetekben először játszottam Bartók Béla: Gyermekeknek című köteteiből, sehogy sem tudtam megbarátkozni a kis darabokkal, valahogy mindig hiányérzetem volt a kis művek megszólaltatása után. Talán hiányoztak a klasszikus zenei stílusokból ismert variációk, vagy a témák további kibontásai. Amikor befejeztem a darabokat, sokszor azt éreztem, hogy most kellene elkezdődniük. Később, amikor már tanítottam őket, gyakran improvizáltunk egy-egy osztinátóra, egy-egy kis harmóniasorra.

Ez a tizenöt kis darab válogatás a négykötetes műből. A válogatás során igyekeztem, hangulatokat, karaktereket megjeleníteni. A munka során próbáltam összegyűjteni azokat a kompozitórikus technikákat, szerkesztési és rendezési elveket, melyek a rövid kis darabokban esszenciálisan megjelentek. Mindegyik darab zárt, megszerkesztett formai kereteit kinyitottam. Mindegyik kibővült egy-egy improvizációs szakasszal, mely részek vagy bevezetőként vagy a végén levezetésképpen jelennek meg. Van hagyományos téma-improvizáció-téma szerkezet, de van olyan is, amikor az eredeti darabot átharmonizáltam dúr hangnembe és az arra megszületett harmóniasorra történő rögtönzés után az eredeti mollban lévő téma után szintén improvizáció következik. Azaz az eredeti darab két különböző témájából és a két különböző harmóniasorra történő rögtönzésből született egy új mű. Izgalmas és inspiráló volt az alkotás során a gyönyörűszép népballadák és az afroamerikai népzenében található balladák, bluesok díszítőtechnikájának és hangrendszereinek találkozása. Szeretném megköszönni zenésztársaimnak, barátaimnak Benkó Ákosnak és Fonay Tibornak a kreatív közreműködést, a ritmus alapok és groovok kitűnő megalkotását.”
(részlet Binder Károlynak az albumhoz írt kísérőszövegéből)

Jegyek 1500 forintos áron kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon,
valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

Kérjük Önöket, hogy az Opus Jazz Clubba
váltott jegy mellé ne felejtsenek el asztalt foglalni!
Ülőhely csak asztalfoglalás esetén garantálható.

Asztalt jeggyel, internetes jegyváltás esetén utalványazonosítóval rendelkező vendégeinknek tudunk foglalni.

Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!

Közvetlenül koncertkezdés előtt történő jegyvásárlásnál vendégeink a meglévő asztalokat érkezési sorrendben foglalhatják el.

Telefon
+36 1 216 7894

℗ BMC

Galéria
2Kép
2019 május 21 kedd