Program

Párniczky András Quartet: Mikrotheosz

20:00
Opus Jazz Club
Közreműködik:
  • Párniczky András - gitár
  • Bede Péter - szaxofon, tárogató
  • Ajtai Péter – nagybőgő
  • Szabó Sipos Ágoston – dob

Galériajegyek kedvezményes áron a helyszínen kaphatók a koncertre abban az esetben is, ha online elővételben már elfogytak a jegyek. Italkínálatunk az alsó szint bárpultjánál érhető el a galérián helyet foglaló vendégeink részére.

A Párniczky Quartet 2023 januárjában, a Magyar Zene Házában mutatta be repertoárját, amely összegzése a Nigun zenekar 22 éves munkájának, valamint a Bartók Electrified című album (BMC Records, 2018) alkotási folyamatának és az azt követő időszaknak. „A szuverén európai improvizatív zenei nyelv, amely integrálja a modern kamarajazz, a kortárs- és a népzene elemeit” – Gonda János szavai pontosan illenek az új album, a Mikrotheosz anyagára. Az albumot az Opus Jazz Club közönsége éppen a zenekarvezető, Párniczky András születésnapján ismerheti meg élőben. Az együttes tagjai – Bede Péter (tárogató, altszaxofon) és Ajtai Péter (bőgő) – már több mint 300 koncerten voltak Párniczky társai, mind európai, mind tengerentúli fellépések alkalmával. Hozzájuk csatlakozott Szabó-Sipos Ágoston dobos, aki a budapesti Zeneakadémia és a wrocławi Karol Lipiński Zeneakadémia jazz tanszékén folytatott tanulmányai előtt népi hegedűn játszott.

Párniczky András, a kvartett vezetője a Berklee College of Musicba kapott ösztöndíjat 1999-ben, majd még ugyanebben az évben elnyerte a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjat. 2000-ben a Zoller Attila Nemzetközi jazzverseny döntőjébe jutott, ahol a zsűri díszelnöke Pat Metheny volt. 2014-ben a JazzMa kritikusainak szavazólistáján 2. helyezést ért el jazzgitár kategóriában, valamint ugyanettől az évtől kezdve az amerikai Collings Guitars and Mandolins hivatalos művésze lett. Számos hazai és külföldi tanulmányt követően doktori fokozatát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájában, summa cum laude minősítéssel szerezte 2022-ben. „Csak tiszta forrásból.” Bartók Béla zenéjének továbbélése a jazzben című disszertációja könyv formában is megjelenik 2024 folyamán.

 

A koncert a Felhangolva! program keretében, a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásával valósulhatott meg. További részletek és programok: https://felhangolva.hu/

Jegyek 3200 forintos áron kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Páratlan számú ülőhely foglalásánál előfordulhat, hogy az asztalt meg kell osztania másokkal.
Vacsoravendégeinknek 19 órai érkezést javaslunk.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!

Telefon: +36 1 216 7894

℗ BMC

2024 április 12 péntek