Program

Román Jazz Fesztivál│Nicolas Simion Group (RO/D/NL) – Romanian Impressions

21:00
Opus Jazz Club
Közreműködik:
  • Nadia Trohin - vocals
  • Nicolas Simion - saxophones
  • Sorin Romanescu - guitar
  • Mike Roelofs - piano
  • Martin Gjiakonovski - double bass
  • Silvio Morger - drums

 A Romanian Imressions projekt a szülőföld és az ott élő emberek, valamint a nagyon sajátos és rendkívül változatos romániai folklór előtti főhajtás. A népzene, illetve a román jazz olyan klasszikusainak mint Johnny Răducanu, Kőrössy Jancsi vagy Richard Oschanitzky művei által megihletett kompozíciókon keresztül Nicolas Simion és vendégei hatékonyan ötvözik a folklorisztikus elemeket a román jazz hagyományaival és a klasszikus zenével, mintegy hidat képeznek a tradicionális román és a XXI. századi modern jazz között.

Nicolas Simion, szaxofon és improvizációs jazzművész, zeneszerző–producer, a Brassó megyei Szunyogszéken született. 10 éves korától a Brassói Zenei Középiskolába járt, majd a Bukaresti Zeneakadémián végezte tanulmányait. Az improvizációra való hajlama korán megmutatkozott, a 80-as évek elején Mircea Tiberian zongoristával és Dan Mândrilă szaxofonossal közösen alapították meg az Opus 4 együttest. Több hazai és nemzetközi koncert és fesztiválszereplés (Kelet-Berlin, Varsó) után, 1989-ben Simion Németországba költözöttt. 1992-ben jelent meg első szerzői albuma, a Black Sea,amelyet számos koncert és felvétel követett. Olyan művészekkel lépett fel mint Graham Haynes, Lonnie Plaxico, Ed Schuller, Peter Perfido, Mal Waldron, Tomasz Stańko, Idris Muhammad, Jim Pepper, Nobuyoshi Ino, Gunther Schuller, Archie Shepp, Lee Konitz és Kőrössy Jancsi. 1998-ban készítette el az egyházi zene által ihletett Canzonieri Sacrale albumát. 2001 elején ezzel a művével lépett fel egy nagysikerű koncerten, ekkor kezdődött együttműködése Körössy Jancsi zongoristával.

Nadia Trohin egy Kisinyov közeli kis faluban, archaikus közegben nevelkedett, és tehetségének hála sikerült átemelnie az ősrégi moldvai dalokat a jazz világába. 2004-ben zongoristaként diplomázott a Kisinyovi Ştefan Neaga Zeneművészeti Kollégiumban. 2004-ben román állami ösztöndíjjal a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékének hallgatója lett, Mircea Tiberian osztályában. 2010-ben robbant be a zenei életbe, amikor a Marosvásárhelyi Jazz Fesztiválon a Nadia & Friends együttessel elnyerte a legjobb társulat díjat. 2011-ben Mircea Tiberian zongorista, Chris Dahlgren nagybőgős és Maurice de Martin dobos mellett énekesként szerepelt a La margine de Bucureşti című lemezen, amely a két világháború közötti román zenének és jazznek állított emléket. 

Az elismert jazz- és improvizációs gitárművész Sorin Romanescu a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen végezte tanulmányait. 2008-ban az Országos Jazz Gálán „Az év muzsikusa”-díjjal ismerték el munkásságát. Eddig nyolc album köthető a nevéhez, olyan művészeket kísért, mint Maria Răducanu, az Aievea együttes vagy Mihai Iordache. Egyike a legtehetségesebb román gitárművészeknek, tökéletesen uralja hangszerét és világosan érzi ennek helyét a kortárs jazzben, kifinomultan használja az elektronikus effekteteket, s olyan atmoszférát képes teremteni, amelyben egyszerre sugárzik a hagyományos és modern jazz és a román folklór. Sorin Romanescu a zenét a maga választotta módon közvetíti a „visszhangok, utózöngék és hangesemények” segítségével.

A magát nemcsak zongoristának és zeneszerzőnek, de ‘hangkalandornak’ is nevező Mike Roelofs nem kötelezte el magát egyféle stílus vagy műfaj mellett, és színpadi felállásai során is gyakran váltogatja szerepeit: hol zenekarvezetőként, hol kísérőként jelenik meg. Inventív, avantgárd, máskor alkalmazkodó, de mindenképpen szokatlan zenei mesélő. Európában és azon kívül is gyakran koncertezik, számos díjat nyert hazájában, Hollandiában, így 2008-ban a North Sea jazzfesztiválon.

Martin Gjakonovski nagybőgős a macedóniai Szkopjében született, jelenleg Németországban él. Európa egyik legkiemelkedőbb jazzművészének tartják. Zenész családban született hat éves korától tanult hegedülni, tizennégy évesen tért át a nagybőgőre. A Kölni Egyetemen végezte tanulmányait, olyan művészekkel játszott mint Paul Kuhn, Lynne Arriale, Olivia Trummer, Paul Shigihara, Nicolas Simion, Bojan Z., Anders Bergcrantz, Omer Klein és a Frankfurti Jazz Big Band. Jelentős jazz fesztiválokon lépett fel Roman Schwaller, Andy Middleton, Tony Lakatos és Charlie Mariano társaságában. Több mint 80 jazz- és világzenei lemez köthető nevéhez, amelyeket jelentős zenészekkel együtt készített, Nicolas Simion mellett a Snétberger Ferenccel való együttműködése is jelentős.

Silvio Morger dobos Bázelben született, tíz évesen költözött Németországba. Ütőhangszeres tanulmányait Mainzban és Kölnben végezte. Már tanulóévei során több együttesnek is tagja volt, később a New York-i Queens College ösztöndíjasa lett. Jelentős művészekkel lépett fel, számos díjjal ismerték el munkásságát, többek közt Az év fiatal muzsikusa (2004, Németország), Jazzwettbewerb – I. díj (2007, Straubing, Németország), Tremplin Jazz d’Avignon – Legjobb szólista (2012, Franciaország), Wilhelm Fabry Förderpreis (2013, Hilden, Németország).

 

nicolassimion.com 

október 24 kedd