Program

XYQuartet (I)

20:00
Opus Jazz Club
Közreműködik:
  • Nicola Fazzini - altszaxofon
  • Alessandro Fedrigo - akusztikus basszusgitár
  • Saverio Tasca - vibrafon
  • Luca Colussi - dob

Az XY Quartetet 2011-ben alapított Nicola Fazzini szaxofonos és Alessandro Fedrigo basszusgitáros Észak-Olaszországban, akik Saverio Tasca vibrafonossal és Luca Colussi dobossal eredeti, izgalmas és innovatív zenét hoztak létre. Az XY Quartet különböző zenei és művészeti nyelveket ötvöz, s a zenei formák átstrukturálása révén egyfajta jazzen túli jazzt hoz létre. A csapatban Fazzini az "Y" és Fedrigo az "X", kettejük egymástól eltérő zenei karaktere kétféle megközelítést, kétféle zenei elképzelést, két egymást kiegészítő művészi identitást, és két hangszert is képvisel, az altszaxofont és az akusztikus basszusgitárt.

A kvartett Idea F című első albuma az olasz nusica.org kioadónál jelent meg, a kritika igen pozitívan fogadta, s így a kvartett nagyszerű klubokban és fesztiválokon játszhatott. Az Idea F anyagában már felbukkan a 20. századi kortárs zene jazzre adaptált néhány technikája. 2014 májusában jelent meg második, egyszerűáen csak XY című második albumuk, melyet egy sikeres kickstarter kampánynak köszönhetően tudtak megvalósítani. Ugyanabban az évben az XY Quartetet az Umbria Jazz Winter gálaestjén a Musica Jazz magazin az év  második legjobb olasz zanekarának, a s az XY albumot pedig az év hatodik legjobb olasz albumának választotta.

Harmadik lemezüket, Orbite címmel, 2017. április 12-én adta ki a nusica.org. Az időpont nem véletlen: 1961. április 12-én Jurij Gagarin volt az első ember, aki a világűrbe utazott, és földkörüli utat tett. Az esemény megünneplésére UNESCO április 12-ét az Űrhajózás napjává választotta. Az Orbite nyolc saját szerzeménye azoknak a férfiaknak és nőknek állít emléket, akik epikus, drámai, néha tragikus vagy ellentmondásos történeteikkel elsőként tárták fel az űrt. Fazzini és Fedrigo a 70-es években születtek, és e pionírok  űrrepüléseinek csodáját gyermekként élték meg. Zenéjükbe így azokat a távoli emlékeiket is beleszőtték, amelyek révén ezek az események számukra egyfajta posztmodern mítosz auráját öltötték magukra.

Zenei szempontból az Orbite nagy lépés a kvartett zenei nyelvének fejlődésében, a jazztől a kortárs zenéig, a progresszív rocktól a minimalizmusig és a poptól a legfrissebb New York-i hatásokig. Mindehhez kreatív és folyékony módon kutatják és fejlesztik ezt az új nyelvet, mely a különféle zenei kódokat nagyon homogén formában képes egyesíteni.

Jegyek 1500 forintos áron kaphatók a helyszínen,
az InterTicket országos Jegypont hálózatában, valamint a jegy.hu oldalon.

Kérjük Önöket, hogy az Opus Jazz Clubba
váltott jegy mellé ne felejtsenek el asztalt foglalni!
Ülőhely csak asztalfoglalás esetén garantálható.

Asztalt jeggyel, internetes jegyváltás esetén utalványazonosítóval rendelkező vendégeinknek tudunk foglalni.

Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!

Közvetlenül koncertkezdés előtt történő jegyvásárlásnál vendégeink a meglévő asztalokat érkezési sorrendben foglalhatják el.

Telefon
+36 1 216 7894

℗ BMC

2018 május 09 szerda