Program

New Jazz From Finland | Timo Lassy & Teppo Mäkynen (FI)

20:00
Opus Jazz Club
Közreműködik:
  • Timo Lassy - szaxofon
  • Teppo Mäkynen - dob

A finn jazz két jól ismert szereplője, a szaxofonos Timo Lassy és a dobos Teppo Mäkynen egy rendkívül erőteljes zenét játszó duóban egyesítették erőiket a közelmúltban. A különböző zenekarokban – Teddy Rok 7, The Five Corners Quintet, Jo Stance, Timo Lassy Band – együtt töltött évtizedes közös játékuk révén szerzett összeszokottságukhoz az új projektben az újdonság frissessége és izgalma társul. Ez sugárzik az alig néhány hónapja a We Jazz Records kiadásában megjelent debütáló albumuk, a Timo Lassy & Teppo Mäkynen valamennyi számából, s élő környezetben a közönség reakcióiból nyert energiák még tovább fokozzák a szaxofon és a dob zenei párbeszédének izgalmát.

Timo Lassy kétségkívül az új évezred egyik legnagyobb finn jazz sztárjának számít, aki a The Five Corners Quintetben nyújtott játéka és sikeres szólista szereplései révén egycsapásra az élénk helsinki jazz élet központi figurájává vált. A karizmatikus előadó ünnepelt kvintettjével végigturnézta Európát, az Egyesült Államokat és Brazíliát. Robusztus és magabiztos tenorszaxofon-játéka soha nem nélkülözi az érzelmi töltetet. Moves című hatodik szólóalbuma 2018-ban az Év Finn Jazz Albuma kategóriában Jazz-Emma díjat nyert. Noha a friss Timo Lassy & Teppo Mäkynen albumon Lassy a rá jellemző forró soul jazz helyett a szabad játék és a hang-kísérletek irányába mozdult el, még mindig éppen elég klasszikus „Lassy-hangzást” tesz oda, ahol arra éppen szükség van.

A Helsinki dobos és producer Teppo Mäkynen pályáját olyan híres projektek fémjelzik, mint a 3TM, a The Stance Brothers (+ Jo Stance), a Teddy Rok Seven, vagy a mindmáig nemzetközileg legsikeresebbnek számító finn jazz-együttes, a The Five Corners Quintet élő szerepléseinek egyik kulcsszerepe, hogy csak néhányat említsünk. Mäkynen saját projektjei mellet olyan vezető finn együttesek tagságát erősíti, mint a Timo Lassy Band, az Aki Rissanen Trio vagy az Opust is megjárt Verneri Pohjola Quartet és a Jukka Eskola Soul Trio. Játéka stílusoktól függetlenül mindig lenyűgözően eredeti. Mind szerzőként, mind játékosként természetes érzékkel lel rá új zenei irányokra, s nem véletlen, hogy az egyik legszemélyesebb és legmuzikálisabb dobosként tartják nyilván hazájában. Teddy Rok néven producerként is ismert, nevéhez kötődnek Timo Lassy és Jukka Eskola szólóalbumai és természetesen saját projektjei. Mäkynen kétszer nyerte meg a Jazz-Emma díjat: 2004-ben a Teddy Rok Sevennel és 2017-ben a 3TM Form című albumával. Mindemellett ő a Helsinki Rádió rendkívül népszerű Jazz kiinnostaa című heti show-jának egyik házigazdája is.


New Jazz From Finland Afterparty with Matti Nives from We Jazz DJs

November 30. szombat 22:00 Opus Jazz Club

Az idén fellépő két zenekar lemezkiadójának alapítója és művészeti vezetője, Matti Nives a szombat esti koncert után vinyl gyűjteményének legjobb számaival búcsúztatja a New Jazz From Finland idei kiadását. Az afterpartyra a belépés ingyenes. További információ a Facebook eseményben.


facebook.com/timolassy 
facebook.com/teddyrokofficial 

Jegyek 1800 forintos áron kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon,
valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Vacsoravendégeinknek 19 órai érkezést javaslunk.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!

Telefon
+36 1 216 7894

℗ BMC

2019 november 30 szombat