Program

Robert Balzar Trio feat. Harcsa Veronika & Fekete-Kovács Kornél (CZ/HU)

20:00
Opus Jazz Club
Közreműködik:
  • Vít Křišťan - zongora
  • Robert Balzar - nagybőgő
  • Kamil Slezák - dob
  • Harcsa Veronika - ének
  • Fekete-Kovács Kornél - trombita

Hangokkal lefesteni a csendet valahol olyan, mint tűzzel ábrázolni a vizet, eltáncolni a kövek mozdulatlanságát. Most mégis erre vállalkozik Fekete-Kovács Kornél trombitaművész-zeneszerző a cseh Robert Balzar Trióval és Harcsa Veronika énekművésszel közös, A csend különböző aspektusai (Different Aspects of Silence) című, új produkció során. Fekete-Kovács Kornél két éve találkozott a Robert Balzar Trióval, akikkel együttműködése rendszeressé vált. A közös zenei gondolkodás a népszerű cseh énekes, Dan Bárta közreműködésével vált teljessé, amikor nemrégiben egy teljes órás műsort rögzítettek a Cseh Televízió brno-i stúdiójában. A csend témáját körültapogató program nagy részének dalait Fekete-Kovács Kornél jegyzi, aki érzi is ennek felelősségét: mint mondja, minden egyes eljátszott hang mögött ott sorakoznak mindazok a hangok, amelyek a csendben fellelhetőek voltak, így azonban megfosztattak a megszólalás lehetőségétől. A zene tehát determinál, ugyanakkor felszabadít, ez pedig a zenei koncepcióban is megnyilvánul: a megkomponált témák kollektív, irányított improvizációkkal váltakoznak, fenntartva a felszabadító erejű kötöttségek és a kötetlenség egyensúlyát. A lírai, elegáns, intim hangvételű szerzemények szövegeit Kornél olyan szerzőktől válogatta, mint William Blake vagy a szúfi filozófus és költő, Rúmi, és ezúttal a hangszínbeli gazdagságáról is híres Harcsa Veronika hangján szólalnak meg, aki már Kornél előző, a Modern Art Orchestrával közös, Foundations című lemezén is énekelt hasonló tematikájú dalokat. A koncert napjaiban lemezfelvételre is sor kerül, amelyen a csend tapasztalatától elidegenedett, 21. századi hallgató még árnyaltabb zenei képet kaphat a csend különböző aspektusairól.

Jegyek 2000 forintos áron kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

Az Opus Jazz Club csak védettségi igazolvánnyal látogatható. A maszkviselés az étel- és italfogyasztás idejét kivéve kötelező a BMC területén.

Kérjük Önöket, hogy az Opus Jazz Clubba váltott jegy mellé ne felejtsenek el asztalt foglalni! Ülőhely csak asztalfoglalás esetén garantálható.

Asztalt jeggyel, internetes jegyváltás esetén utalványazonosítóval rendelkező vendégeinknek tudunk foglalni.

Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!

Közvetlenül koncertkezdés előtt történő jegyvásárlásnál vendégeink a meglévő asztalokat érkezési sorrendben foglalhatják el.

Telefon: +36 1 216 7894

A koncert a Kormány 1290/ 2020. (VI. 5.) Korm. határozata alapján a kulturális intézmények által képviselt terület koronavírus világjárvány okozta gazdasági nehézségeinek enyhítése érdekében született támogatással valósul meg.

℗ BMC

Galéria
4Kép
2021 július 02 péntek