Program

João Pedro Brandão: Trama No Navio (PT)

20:00
Opus Jazz Club
Közreműködik:
  • João Pedro Brandão - szaxofon
  • Ricardo Moreira - zongora
  • Hugo Carvalhais - nagybőgő
  • Marcos Cavaleiro - dob

Galériajegyek kedvezményes áron a helyszínen kaphatók a koncertre abban az esetben is, ha online elővételben már elfogytak a jegyek. Italkínálatunk az alsó szint bárpultjánál érhető el a galérián helyet foglaló vendégeink részére.

A portugál jazzszcéna négy rendkívül egyedi és izgalmas zenészének projektje, a Trama No Navio egy különleges kihívásból nőtt ki. 2019 szeptemberében a Matosinhos jazz-zenekar felkért több zeneszerzőt, hogy írjanak soundtrackszerű kompozíciókat Szergej Eisenstein híres filmjéhez, a Patyomkin páncéloshoz. João Pedro Brandão a második részt (Dráma a fedélzeten) kapta meg, amelyen kifejezetten nehéz volt fogást találni, főként a sűrű és intenzív cselekmény, illetve az egyszerre tragikus és költői befejezés miatt.

Brandão úgy érezte, a folyamat lezárultával sem hagyhatja abba a munkát, így a zenét adaptálta egy kisebb, gondosan összeválogatott zenészgárda számára, akikkel csontvázára redukálta az anyagot. A zenészek interakciójából és improvizációiból új darab született, amely elragadtatott dicséretre késztette a kritikusokat: van, aki szerint a Trama No Navio érzelmek forgószele, szabad, drámai és izgalmas (JL), mások úgy találták, ez a hatalmas szvit valódi óda a művészethez, a technika, a kreativitás, az eredetiség, a vízió és a tehetség figyelemreméltó demonstrációja (João Morado, beatsforpeeps.com), illetve olyan zene, amely bár filmhez készült, képes volt önálló életre kelni (Rui Eduardo Paes, jazz.pt).

João Pedro Brandão az írott zene és a szabad improvizáció területén egyaránt otthonosan mozog. Szaxofonon és fuvolán játszik, komponál, és 2010 óta vezeti az oportói székhelyű Porta-Jazz együttest. Alapítója és vezetője a Coreto zenekarnak, amelyben az oportói jazzszcéna tizenkét kiemelkedő alakja (többek között Susana Santos Silva, Hugo Raro és José Pedro Coelho) egyesíti erőit. Brandão emellett több másik együttesben is közreműködik (Bode Wilson, Impermanence, Otro Cielo, Lucia Martinez Cuarteto, Orquestra Jazz de Matosinhos). A Trama no Navio (2020, Porta-Jazz) megvalósításához Brandão példátlanul erős egyéniségeket gyűjtött maga köré: Ricardo Moreira zongorán és Hammond-orgonán, Hugo Carvalhais nagybőgőn, Marco Cavaleiro dobon játszik. Az együttes által létrehozott személyes zenei univerzum valósággal magába szippantja a hallgatót. A felvételt a 2020-as év legjobb portugál jazzalbumai között tartják számon, és a zenekar már számos fesztiválon is bemutatkozott.

Támogatók: República Portuguesa – Cultura / Direção-Geral das Artes

Fotó: Alexandra Almeida

Jegyek 2500 forintos áron kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Páratlan számú ülőhely foglalásánál előfordulhat, hogy az asztalt meg kell osztania másokkal.
Vacsoravendégeinknek 19 órai érkezést javaslunk.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!

Telefon: +36 1 216 7894

℗ BMC

2022 augusztus 05 péntek

Ajánló