Program

Oláh Krisztián Quartet

20:00
Opus Jazz Club
Közreműködik:
  • Oláh Kálmán Jr - szaxofonok
  • Orbán György - nagybőgő
  • Serei Dániel - dob
  • Oláh Krisztián - zongora

Oláh Krisztián zenéjének fontos részét képezik úgy a klasszikus zenei elemek és kompozíciós technikák, mint a kortárs jazz improvizatív sodrása és absztrakt ritmikája. Fő zenei motivációja az, hogy e két zenei világot minél szervesebb módon összekapcsolja és szintetizálja, dinamikus, élő kortárs zenei világ megformálásának igényével. A Quartet Krisztián legfontosabb zenei projektje, és ez nemcsak a dalokon, hanem azon az atmoszférán is érződik, amit a négy muzsikus képes megteremteni. A zenekar programja Krisztián saját szerzeményeire épül, de a tagok mind nagyszerű improvizatőrök is, így produkcióik szerves részét képezi a spontán és kollektív improvizáció, amely magában hordozza napjaink szellemiségét és zenei eszköztárát, ezáltal friss és komplex hangzásvilágot teremt.

Oláh Krisztián zongoraművész, zeneszerző 17 éves korában elnyerte a Marosvásárhelyi Nemzetközi Jazzverseny szólista díját, a következő években pedig nagy sikerrel szerepelt számos európai versenyen, Angliában, Litvániában és Hollandiában. Mindössze 20 évesen harmadik helyezést ért el a Montreux-i Jazz Fesztiválon, amelynek hozományaként részt vehetett egy kéthetes akadémiai képzésen, és olyan zenészekkel koncertezhetett együtt, mint Al Jarreau, Kurt Rosenwinkel vagy Joe Sanders. Elnyerte a Junior Prima, a Creative Art és a Gramofon díjat, kétszer kitüntették az Orszáczky-díjjal, és 2018-ban ő volt az első magyar jazz-zongorista, aki a Thelonious Monk Institute által rendezett nemzetközi zongoraverseny washingtoni döntőjébe jutott. 11:11 című darabját 2020-ban a Müpa zeneműpályázatán díjazták. 2022 decemberében Artisjus-díjat, majd 2023 februárjában a Cziffra Fesztivál Kreatív Művész díját érdemelte ki munkásságával. 2021 szeptembere óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékének oktatója.

Zenéről és zeneszerzésről való gondolkodását alapjaiban változtatta meg, amikor 2020-ban elkezdett a Zeneakadémián zeneszerzést tanulni. A debütáló At the back of my mind című albumhoz (2020) képest a Crescendo (2022) anyaga annak a folyamatnak a lenyomata, ahogyan Krisztián az impulzív, ösztönös írásmódtól a tudatosság felé fordult. Harmadik nagylemezük Music for 24/7 címmel 2023 tavaszán jelent meg, Nagy-Britannia egyik emblematikus fúvós szekciója, a TRYPL Horns (Ryan Quigley, Paul Booth, Trevor Mires) közreműködésével. Az új anyagot a Quartet ebben a kibővített, héttagú felállásban mutatta be teltház előtt a Magyar Zene Házában.

 

A koncert a Felhangolva! program keretében, a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásával valósulhatott meg.

Jegyek 2800 forintos áron kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Páratlan számú ülőhely foglalásánál előfordulhat, hogy az asztalt meg kell osztania másokkal.
Vacsoravendégeinknek 19 órai érkezést javaslunk.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!

Telefon: +36 1 216 7894

℗ BMC

2023 augusztus 31 csütörtök