Program

Szakcsi - Monniot - Barcza - Balázs: Density of Standards – BMC lemezbemutató koncert

21:00
Opus Jazz Club
Közreműködik:
  • Szakcsi Lakatos Béla - zongora
  • Christophe Monniot - saxophone
  • Barcza Horváth József - nagybőgő
  • Balázs Elemér - dob

 A BMC Records korongjain elvétve találkozhatunk ilyen töménységben az ‘untig’ ismert örökzöldekkel, mint amit Szakcsi kvartettje élén kiválogatott nekünk. S talán még egy stúdiólemezen sem volt még Szakcsi ennyire felszabadult, igazi homo ludens, partnerként és szólistaként, inspiráló és inspirált, mint ezen a session-ön.

Egy ‘straight ahead’, vagy ‘standards’ album felvételeire evidenciának tarthatjuk Balázs Elemér meghívását: amilyen roppant rutinos, éppolyan óriási élvezettel és energiával adja a ritmus alapot, és mindig figyel, hogy ha már az az alap áll, akkor hol és hogyan tud egy kis illő díszítéssel gazdagítani az összképen. A precíziós műszerként ható ritmusszekció másik tagját, Barczát hallgatva eszünkbe juthat, amit Szakcsival kapcsolatban is mindig emlegetnek, hogy milyen jellegzetesen romantikus alkat.

A hasonlíthatatlanul egyéni francia szaxofonos, Monniot és Szakcsi összeszokott, szeretettel és tisztelettel teli, de meglepő páros – ritmusaik például igen különbözőek. Monniot generációja egyik vezető szaxofonosának számít hazájában, zenekarai és partnerei között található többek között a Daniel Humair-féle Baby Boom, a Moutin Factory Quintet, a Station MIR, a Guillaume Roy Quartet, François Raulin, illetve David Chevallier. Monniot leginkább abban különbözik a szokásos szaxofonosoktól, hogy miközben szívét-lelkét beleadja a hangszerbe, felmutatja annak törékenységét is. Vibrátója és melódia-csavarásai nem csak lelkének érzékeny rezdüléseit adják vissza, hanem szinte egy ütemen belül rögtön ironikusak is lehetnek. Világlátása univerzális, mindig az egészet látja, és képes láttatni a dolgok fonákját is. Szakcsival kettesben úgy viszik a témát új és új síkokra, hogy közben egymást is új művészi kifejezésre csábítják, a klasszikus standardek sora így kezeik között teljesen originális anyaggá válik. Nem veszik el a hallgatótól a felismerés örömét az örökzöld dallamok expozíciójában, de értelmezéseik a fantázia végtelenségének himnuszaiként hatnak. 
(Zipernovszky Kornél kísérőszövege alapján)

Jegyek 1800 forintos áron kaphatók a helyszínen,
az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, valamint a jegy.hu oldalon.

Kérjük Önöket, hogy az Opus Jazz Clubba
váltott jegy mellé ne felejtsenek el asztalt foglalni!

Asztalt jeggyel, internetes jegyváltás esetén utalványazonosítóval rendelkező vendégeinknek tudunk foglalni.

Az asztalfoglalásokat legkésőbb 21 óráig tudjuk fenntartani!

Közvetlenül koncertkezdés előtt történő jegyvásárlásnál vendégeink a meglévő asztalokat érkezési sorrendben foglalhatják el.

Telefon
+36 1 216 7894

október 14 szombat